Για "κατέβασμα" και αποθήκευση ολοκλήρου του φυλλαδίου του προγράμματος κάντε δεξί κλικ  εδώ  (σε μορφή pdf) και κάντε επιλογή στο "Αποθήκευση προορισμού ως" (Save target as) ενώ για άμεση προβολή σε νέο παράθυρο κάντε  κλικ εδώ .

 

 

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Συνεδρίου

 

παρασκευη 11 / 05 / 07

 

18:30 – 19:00

Προπύλαια Κεντρικού Κτηρίου Π.Α.

Εγγραφές στο Συνέδριο

 

 

 

19:00 – 19:30

 

 

 

 

 

 

19:30 – 20:00

 

 

Αίθουσα Τελετών Κεντρικού Κτηρίου Π.Α.

Έναρξη Συνεδρίου

   Τελετή Έναρξης Συνεδρίου

     Προσφώνηση

        Αντιπρύτανη Π.Α. Καθηγητή Δημοσθένη Ασημακόπουλου

     Χαιρετισμοί   

        Προέδρου Π.Τ.Δ.Ε. Καθηγητή Ιωάννη Παπαδάτου

        Προέδρου Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ. Ομότιμου Καθηγητή Θεόδωρου Εξαρχάκου

     Ομιλίες

        Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητή Κωνσταντίνου Δ. Σκορδούλη

        «Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και Εκπαίδευση για την Αειφορία»

        Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητή Γεωργίου Θεοφ. Καλκάνη

        «“Δια Νοός” ή/και “Δια Χειρός” ΕκΠαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες»

 

20:00 – 21:00

Αίθριο Κεντρικού Κτηρίου Π.Α

Εκδηλώσεις κατά την Έναρξη του Συνεδρίου

Έκθεση εκπαιδευτικών / επιμορφωτικών βιβλίων των μελών του Τομέα

Έκθεση παλαιών επιστημονικών και εκπαιδευτικών βιβλίων φυσικών επιστημών από τις προσω-πικές συλλογές των μελών του Τομέα

Έκθεση παλαιών πειραματικών / εργαστηριακών οργάνων και συσκευών από το "Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας" του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιμέλεια του Λέκτορα του Τμήματος Φυσικής Χρυσολέοντα Συμεωνίδη

Προβολές εκπαιδευτικού λογισμικού από τα Εργαστήρια του Τομέα

Θεατρικό αναλόγιο με ανάγνωση διαλόγων από τα θεατρικά έργα "Η Ζωή του Γαλιλαίου" του         B. Brecht και "Κοπεγχάγη" του Μ. Frein (από τους ηθοποιούς Νίκο Γκεσούλη, Ηλία Ζερβό και Στράτη Πανούργιο), με τη σκηνοθετική επιμέλεια των μελών του Τμήματος Θόδωρου Γραμματά και Τάκη Τζαμαργιά

Εκτέλεση μουσικών έργων με χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων και  σύγχρονη προβολή σε οθόνη των οπτικοποιημένων μουσικών ήχων, που επιμελήθηκε ο μουσικός Γιάννης Λογοθέτης

Δεξίωση για τους συνέδρους (ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς), τους επισκέπτες και τους καθηγητές του Τμήματος

 

Σάββατο 12 / 05 / 07

09:00 – 10:00

Ισόγειο Κτηρίου Π.Τ.Δ.Ε. Ναυαρίνου 13α

Εγγραφές στις Συνεδρίες Εργαστηριακών Ασκήσεων

 

 

10:00 – 12:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργαστήριο ΔΔ, 4ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και ΕκΠαιδευτικών Τεχνολογιών

Οργανωτής:  Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης  

Συντονιστής / Συζητητής:  Παναγιώτης Δημητριάδης

Θεματική:  Οι Ενεργειακές Μεταμορφώσεις / τα Φυσικά - Χημικά - Βιολογικά Φαινόμενα –

                – ΕκΠαιδευτική Μεθοδολογία και ΕκΠαιδευτικές Τεχνολογίες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 

Οι Ενεργειακές Μεταμορφώσεις προκαλούν τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν στον Φυσικό μας Κόσμο και τις οποίες, συνήθως, ονομάζουμε Φυσικά ή Χημικά ή Βιολογικά Φαινόμενα. Πολλά από αυτά τα φαινόμενα αποτελούν το γνωσιακό αντικείμενο του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών / των "Φυσι-κών" (και) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή η "ενεργειακή" προσέγγιση των φυσικών-χημικών-βιολογικών φαινομένων είναι συμβατή με την "υπαγωγική" διαδικασία της σύγχρονης επιστήμης, αλλά και υπηρετεί την εκπαιδευτική "ενοποιητική" θεώρηση των φυσικών επιστημών, όπως εφαρμό-ζεται στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Επιλέγουμε για την Εργαστηριακή –αυτή– Συνεδρία / Εργαστήριο τη θεματική "Οι Ενεργειακές Μετα-μορφώσεις / τα Φυσικά - Χημικά - Βιολογικά Φαινόμενα", με στόχο μια συμπληρωματική –των Αναλυτικών Προγραμμάτων και Βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ερευνώ και Ανακαλύπτω"– ή/και εναλλακτική γνωριμία / μελέτη των φυσικών - χημικών - βιολογικών φαινομένων, αλλά και μια ενοποι-ητική (με βάση την ενέργεια) και ερμηνευτική (με τον μικρόκοσμο) προσέγγιση και προσπάθεια.

Με αφόρμηση / έναυσμα μακροσκοπικά –φυσικά, χημικά, βιολογικά– φαινόμενα, θα υποθέσουμε τις ενεργειακές μεταμορφώσεις που τα προκαλούν, θα πειραματιστούμε σε αυτά με απλά μέσα ή/και θα τα προσομοιάσουμε / οπτικοποιήσουμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα συμπεράνουμε και θα επιβεβαιώσουμε (ή θα απορρίψουμε) τις υποθέσεις μας για τις αιτίες τους, θα εφαρμόσουμε / συσχετίσουμε / γενικεύσουμε τα συμπεράσματά μας και θα τα ερμηνεύσουμε με την υπαγωγή των φαινομένων στις δομές, αλληλεπιδράσεις, διαδικασίες του μικροΚόσμου και τις βασικές μορφές της Ενέργειας. Θα εφαρμόσουμε, δηλαδή, την Επιστημονική / ΕκΠαιδευτική Μεθοδολογία (ή Επιστημο-νικό / ΕκΠαιδευτικό Μεθοδολογικό Πρότυπο) και θα ασκηθούμε σε όλες τις ΕκΠαιδευτικές Τεχνολογίες: τις Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (μέσω του διαδικτύου), Λογισμού και Γραφημάτων (με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή), Προσομοίωσης / Οπτικοποίησης (των διαδικασιών του μικροΚόσμου) και Πειραματισμού (με συμβατικά όργανα ή/και αισθητήρες - απτήρες σε διασύνδεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή).

Τα πειράματα κάθε θεματικής έχουν επιλεγεί από τα πειράματα τα οποία προτείνονται στα Βιβλία "Ερευνώ και Ανακαλύπτω" και τα πειράματα τα οποία εκτελούν οι φοιτητές / μελλοντικοί εκπαιδευ-τικοί στο Εργαστήριο ή έχουν προταθεί από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα.

Η άσκηση θα γίνει κυκλικά σε –έως και 6μελείς– ομάδες συνέδρων / εκπαιδευτικών της πρωτο-βάθμιας εκπαίδευσης από εισηγητές / διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα διαρκεί δε για κάθε μία –από τις τέσσερις– θεματική ενότητα 30΄ (συνολική διάρκεια Εργαστηρίου 120΄, συνολικός αριθμός ασκουμένων ανά Εργαστηριακή Συνεδρία 25).

Εισηγητές / Εκπαιδευτές:

  Οι Ενεργειακές Μεταμορφώσεις / τα Ηλεκτρικά και Μαγνητικά Φαινόμενα

Βασίλειος Δημόπουλος, Δημήτριος Αθανασιάδης, Δήμητρα Κουτσογιάννη, Αθανασία Τσιγκάκου,

 

  Οι Ενεργειακές Μεταμορφώσεις / τα ΗλεκτροΜαγνητικά (και Οπτικά) Φαινόμενα

Νικόλαος Βουδούκης, Θεόδωρος Κεχαγιάς, Μαρκησία Γαβαλά,  Αλέξιος Μπρες

 

Οι Ενεργειακές Μεταμορφώσεις / τα Μηχανικά και Θερμικά Φαινόμενα

Βασίλειος Γρηγορίου, Δημήτριος Λάμπρου, Σταματίνα Μέγγου, Φωτεινή Σκούταρη,

 

Οι Ενεργειακές Μεταμορφώσεις / τα Χημικά και Βιολογικά Φαινόμενα

Κοσμάς Δενδρινός, Ελένη Βυθοπούλου, Ηλίας Πάντος, Ιωάννα Σταύρου

 

 

 

10:00 – 12:00

 

Εργαστήριο ΔΑ, 4ος όροφος

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας  

Οργανωτής:  Κωνσταντίνος Δ. Σκορδούλης

Συντονιστές:  Στέφανος Ασημόπουλος, Άνθιμος Χαλκίδης

Θεματική:  Διδάσκοντας για τα Παγκόσμια Περιβαλλοντικά Προβλήματα

Η Διδασκαλία για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα αναπτύσσεται σε διεθνή κλίμακα λόγω της ολοένα και εντονότερης όξυνσής τους και της ανάγκης για ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στόχος της ένας κοινωνικά ενεργός πολίτης, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος και ταυτόχρονα επιστη-μονικά και τεχνολογικά εγγράμματος.

Η Περιβαλλοντική Επιστήμη συγκροτείται με κατεξοχήν γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη της επί-δρασης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον με ένα  επιστημονικό λόγο στενά συνυφασμένο με τη διεπιστημονικότητα.

Η Περιβαλλοντική Επιστήμη ενσωματώνει τον παραδοσιακό ορθολογισμό των Φυσικών Επιστημών και την κοινωνική ευαισθησία και το αξιακό φορτίο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον προσβλέποντας σε ένα νέο κριτικό ορθολογισμό ως υπόβαθρο για μια Κριτική Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες. Αντλώντας ερείσματα από τη Φιλοσοφία στοχεύει απευθείας στη διδασκαλία ως ηθικό εγχείρημα.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εργαστηριακή Διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος της Περιβαλλοντικής Επιστήμης στοχεύει να εφοδιάσει τον μελλοντικό εκπαιδευτικό με τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις για την κατανό-ηση των διαδικασιών του φυσικού κόσμου αλλά και με τις απαιτούμενες ικανότητες για μια κριτική θεώρηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των προτεινομένων λύσεων που εμπλέκουν ταυτό-χρονα το φυσικό και τον κοινωνικό κόσμο.

Εισηγητές / Εκπαιδευτές:

Εισαγωγή στο Εργαστήριο και τη Λειτουργία του

Η Μεθοδολογία του Microcomputer Based Laboratory (MBL), η Τεχνολογία των Υπολογιστών Χειρός (Palmtop-GLX) και της διασύνδεσης των αισθητήρων (sensors). Γνωριμία με το Workshop Physics Project. Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού και θεμάτων Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η χρήση του Διαδικτύου.

Τέλης Γκιόλμας, Άνθιμος Χαλκίδης

Εργαστηριακή Άσκηση 1: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εισαγωγή στα Φωτοβολταϊκά στοιχεία. Απόδοση των Φωτοβολταϊκών στοιχείων ως συνάρτηση της απόστασης και της γωνίας κλίσης από την φωτεινή πηγή. Εφαρμογές των Φωτοβολταϊκών στοιχείων. Κυψελίδα Υδρογόνου. Μελέτη της ηλεκτρόλυσης. Αυτοκίνητο Υδρογόνου. Σύγκριση της Κυψελίδας Υδρογόνου με άλλες πηγές ενέργειας.

Κωνσταντίνος Ταμπάκης, Μιχαήλ Ιωσήφ Τσιλίδης

Εργαστηριακή Άσκηση 2: Θερμική Ρύπανση των Υδάτων

Μελέτη της μεταβολής της θερμοκρασίας του νερού στη συγκέντρωση του διαλυμένου οξυγόνου. Μελέτη των συνεπειών, των αιτίων και των τρόπων αντιμετώπισης της θερμικής ρύπανσης των υδάτων.

Κυριάκος Κυριακού, Πλούταρχος Ψωμιάδης

Εργαστηριακή Άσκηση 3: Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Μέτρηση του όζοντος ως ρύπου, διάκριση τροποσφαιρικού και στρατοσφαιρικού όζοντος, μέτρηση διοξειδίου του άνθρακα, μελέτη της συμβολής του διοξειδίου του άνθρακα στην αύξηση της θερμοκρασίας, καταγραφή μετεωρολογικών παραμέτρων, αναζήτηση διαγραμμάτων ατμοσφαιρικών ρύπων στο διαδίκτυο.

Αχιλλέας Μανδρίκας, Στέφανος Ασημόπουλος

Εργαστηριακή Άσκηση 4: Το Φαινόμενο της Όξινης Βροχής

Μελέτη του φαινομένου με Εκπαιδευτικό Λογισμικό το οποίο εστιάζει στη δημιουργία των όξινων νεφών και κατακρημνίσεων και στη σταδιακή εξέλιξη των σοβαρότερων προβλημάτων που δημιουργεί η όξινη βροχή: υποβάθμιση των δασών, καταστροφή των υδάτινων οικοσυστημάτων και καταστροφή μνημείων. Μελέτη του μοντέλου χρονικής εξέλιξης υπό την επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών και της ρύπανσης.

Αρτεμησία Στούμπα, Μαρία Αντωνοπούλου

 

 

 

10:00 – 12:00

 

Αίθουσα ΓΑ, 3ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών

Οργανώτρια:  Κρυσταλλία Χαλκιά

Συντονιστής:  Δημήτριος Σταύρου

Θεματική: Τι συμβαίνει όταν η «εικόνα» του κόσμου που έχουν σχηματίσει οι μαθητές έρχεται αντιμέ-τωπη με την «εικόνα» του κόσμου που έχει διαμορφώσει η επιστήμη; Ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός, ώστε οι μαθητές του να μπορέσουν να προσεγγίσουν τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου όπως τον προτείνει η επιστήμη; Τι δείχνουν οι έρευνες στο πεδίο της διδακτικής των φυσικών επιστημών;

Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσει να απαντήσει το εργαστήριο διδακτικής των φυσικών επι-στημών. Στο εργαστήριο θα επιχειρηθεί -μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων από τα πεδία της μηχανικής, της θερμότητας και της αστρονομίας- να συζητηθούν αφενός τρόποι ανάδειξης ιδεών στα συγκεκριμένα πεδία και αφετέρου βασικές αρχές σχεδιασμού μιας διδασκαλίας που έχει ως κεντρικό άξονα τις ιδέες των εκπαιδευομένων. (Το εργαστήριο θα πλαισιώνεται από δραστηριότητες παρατή-ρησης ουράνιων σωμάτων μέσω τηλεσκοπίου).

Εισηγητές / Εκπαιδευτές: Δημήτριος Σταύρου, Ιωάννης Σταράκης, Σπύρος Κόλλας,

                                           Αθανάσιος Βελέντζας, Ευαγγελία Μαυρογιάννη, Μαρία Τσερωτά 

 

 

 

10:00 – 12:00

 

Αίθουσα ΓΔ, 3ος όροφος

Συνεδρία Προφορικών Ανακοινώσεων

Προεδρείο: Ιωάννης Καρανίκας, Λαοκρατία Λάκκα

 

Τα νέα βιβλία φυσικών επιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βασικές έννοιες των φυσικών επιστημών μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης

Ευάγγελος Μώκος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Οι ιδέες των παιδιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ύστερα από μια διδασκαλία

με νέο curriculum, τόσο με χρήση Η/Υ όσο και με παραδοσιακό τρόπο

Δέσποινα Μ. Γαρυφαλλίδου

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Επίδραση του περιβάλλοντος της τάξης στις στάσεις των μαθητών

απέναντι στο μάθημα της χημείας της Α΄ τάξης Ενιαίου λυκείου, στην Αττική και στην Κύπρο

Μαρία Γιαλλούση,  Ε. Α. Παυλάτου, Νικόλαος Σπυρέλλης

Εργαστήριο Γενικής Χημείας, Σ.Χ.Μ., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Η επίδραση ανατρεπτικών κειμένων στην κατανόηση του σχήματος της Γης

Ειρήνη Σκοπελίτη,  Στέλλα Βοσνιάδου

Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Οι εναλλακτικές αντιλήψεις μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

για το φαινόμενο της ανατολής και της δύσης της Σελήνης

Ιωάννης Σταράκης

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Αναγκαιότητα προτροπής νεοεισερχομένων φοιτητών με γνώσεις στις Φυσικές Επιστήμες 

να ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές σε Παιδαγωγικά Τμήματα Δ.Ε.

Κωνσταντίνος Θ. Κώτσης, Γεώργιος Στύλος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

12:00 – 12:30

Διάλειμμα

 

12:30 – 14:30

Αίθουσα ΓΔ, 3ος όροφος

Συνεδρία Προφορικών Ανακοινώσεων

Προεδρείο: Θύμιος Νικολαΐδης, Μαρία Ρετεντζή

 

Τα Εγχειρίδια των Φυσικών Επιστημών και η Εκπαίδευση

των Δασκάλων και Διδασκαλισσών το 19ο αιώνα

Κωνσταντίνος Ταμπάκης

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

Το Εκπαιδευτικό Πρότυπο του μικροΚόσμου ως Ερμηνευτικό και Ενοποιητικό Στοιχείο

και Προτάσεις Αξιοποίησης των Δυναμικών Οπτικοποιήσεων

στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες

Δέσποινα Ιμβριώτη, Κοσμάς Δενδρινός

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών  

 

Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

στην αξιοποίηση των άτυπων πηγών μάθησης στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

Δημήτριος Μαντζουρίδης

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

 

Συμπεράσματα από τις πρακτικές ασκήσεις του μαθήματος «Διδακτική Φυσικών Επιστήμων» :

Αδυναμίες και δυνατότητες εξέλιξης των φοιτητών του Π.Τ.Δ.Ε.

Σπύρος Κόλλας

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών και Προσομοιώσεων

 στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των Υποψηφίων Δασκάλων: το Παράδειγμα του «SMOG CITY»

Μαρία Αντωνοπούλου

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών  

 

Ο Προγραμματισμός και η Αλγοριθμική Λογική

ως Γνωσιακό Αντικείμενο ή/και Εργαλείο   

(και) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες

Σαράντος Οικονομίδης, Ουρανία Γκικοπούλου

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών  

 

14:30 – 17:00

Διακοπή 

 

17:00 – 19:00

Εργαστήριο ΔΔ, 4ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και ΕκΠαιδευτικών Τεχνολογιών

(επανάληψη)

 

 

17:00 – 19:00

Εργαστήριο ΔΑ, 4ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας  

(επανάληψη)

 

 

17:00 – 19:00

Αίθουσα ΓΑ, 3ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών

(επανάληψη)

 

 

17:00 – 19:00

Αίθουσα ΓΔ, 3ος όροφος

Συνεδρία Προφορικών Ανακοινώσεων

Προεδρείο: Ματθαίος Πατρινόπουλος, Δέσποινα Ιμβριώτη

               

Η Χρήση των Προσομοιώσεων με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Σαράντος Ι.Ψυχάρης, Αντωνία Μπρη, Αργύρης Παντελή, Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος

Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

"Η διδασκαλία του μαθήματος «Ερευνώ τα Φυσικό Κόσμο» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

με τη χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών)"

Μιχάλης Καλογιαννάκης

Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ, Παράρτημα Ηρακλείου Κρήτης

 

Αντιμετώπιση των παρανοήσεων και των δυσκολιών που προκύπτουν

από το φορμαλισμό του ηλεκτρομαγνητισμού με τη χρήση προσομοιώσεων

Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Γεώργιος Γυφτοδήμος,  Μαρία Γρηγοριάδου, Κατερίνα Γλέζου

Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Διαφορετικές Προσεγγίσεις Διδασκαλίας

στο Αντικείμενο «Πλάγια Βολή» με το Εργαλείο SIMULINK

Σαράντος Ι.Ψυχάρης, Κοσμάς Διακομανώλης, Βασίλειος Τάτσης

Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

ΑυτοΣχέδιες ΙδιοΚατασκευές (και) με Νέες Τεχνολογίες –

 – Μια Αποτελεσματική Πειραματική / Εργαστηριακή Πρακτική

(και) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες – 

– Πειραματισμός "από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό"

Γεώργιος Δ. Τσιτσιπής

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

Πειραματισμός από Απόσταση με Νέες Τεχνολογίες –

Μια Αποτελεσματική Πειραματική / Εργαστηριακή Πρακτική

(και) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες – 

– Το ΔιαΔίκτυο (και) ως Πειραματικό Εργαλείο 

Ματθαίος Πατρινόπουλος, Βασίλειος Γρηγορίου

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

19:00 – 19:30

Διάλειμμα

 

19:30 – 21:30

Αίθουσα ΓΔ, 3ος όροφος

Συνεδρία Προφορικών Ανακοινώσεων

Προεδρείο: Σοφία Στράγκα, Γεώργιος Φασουλόπουλος

                    

"Τι, Πώς, Γιατί;"  ΜεταΚλασικές –Σχετικιστικές και Κβαντικές–  Έννοιες

στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες

Βασίλειος Δημόπουλος, Νικόλαος Βουδούκης

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών  

 

Διδακτική Αξιοποίηση Διάταξης Εκκρεμούς Διασυνδεδεμένου με Η/Υ

για την Εισαγωγή Βασικών Αρχών Ντετερμινιστικού Χάους

Στέφανος Ασημόπουλος, Δημήτριος Σταύρου

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Αντιλήψεις των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την εξελικτική θεωρία

Λουκία Πρίνου

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Εναλλακτικές ή Απαραίτητες / Αναντικατάστατες οι Ψηφιακές ΕκΠαιδευτικές Τεχνολογίες 

(και) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες ;

Σοφία Στράγκα, Δημήτριος Ι. Σωτηρόπουλος 

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών  

 

Ανάπτυξη Λογισμικού για τη Μελέτη του Φαινομένου του Θερμοκηπίου

Ιωάννης Παρκοσίδης, Αχιλλέας Μανδρίκας, Παναγιώτα Παναγιωτάκη

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών 

 

Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού με θέμα τη Μείωση της Στοιβάδας του Όζοντος:

Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Διαμορφωτική Αξιολόγηση

Πλούταρχος Ψωμιάδης, Άννα Σαριδάκη, Άνθιμος Χαλκίδης

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

κυριακη 13 / 05 / 07

 

 

10:00 – 12:00

Εργαστήριο ΔΔ, 4ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και ΕκΠαιδευτικών Τεχνολογιών

(επανάληψη)

10:00 – 12:00

Εργαστήριο ΔΑ, 4ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας  

(επανάληψη)

10:00 – 12:00

Αίθουσα ΓΑ, 3ος όροφος

Συνεδρία / Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών

(επανάληψη)

 

 

10:00 – 12:00

Αίθουσα ΓΔ, 3ος όροφος

Συνεδρία Προφορικών Ανακοινώσεων

Προεδρείο: Αλέκος Κουτσούρης,  Ανδρέας Κασσέτας

                  

Η περιβαλλοντική επιστήμη στο ενιαίο λύκειο

Αρτέμης Μ. Αθανασάκης

Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Φυσικές επιστήμες, Τεχνολογία – Κοινωνία και Εργασία

Μαρία Κουδούνα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Η φεμινιστική οπτική στην Επιστήμη

Αικατερίνη Θεοδωράκη*, Βασιλική Δεληγιάννη- Κουιμτζή**

* Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Α.Π.Θ.

** Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  

 

Ευαισθητοποίηση των μαθητών στην τεχνολογία κατά την 

πιλοτική λειτουργία του εκπαιδευτικού πάρκου τεχνολογικής έρευνας

Αντ. Μπαλντούκας*, Ηλ. Ματσαγγούρας**, Κ. Περβανάς**, Φ. Σουκατζίδης*

* Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας

** Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Η Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και η παρέμβαση της

στην Ελληνική κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα

Ξενοφών Βαμβακερός

Εργαστήριο Γενικής Χημείας, Σ.Χ.Μ., Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Επιστήμη και Λογοτεχνία: τα Περιβαλλοντικά Προβλήματα

στα κείμενα Επιστημονικής Φαντασίας

Ιωάννα Σταύρου

Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος

Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

12:00 – 12:30

Διάλειμμα

 

 

12:30 – 13:30

Αμφιθέατρο, 2ος όροφος

Συζήτηση Λήξης του Συνεδρίου για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες

     στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης

  Δημήτριος Κωστόπουλος, Παναγιώτης Κόκκοτας, Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης,

  Κωνσταντίνος Δ. Σκορδούλης, Κρυσταλλία Χαλκιά